Idag den 15 januari 2024 infaller årets deppigaste dag – Blue Monday*. Det må vara mörkt och kallt men blickar vi ut över världen finns det trots allt mycket att glädjas åt. Här är bara något av allt det som faktiskt förändras till det bättre.

I sommar hålls OS i Paris och vattenkvaliteten i Seine har nu förbättrats så mycket att två simtävlingar kan hållas mitt i stan. Det är första gången på mer än hundra år!

Vid COP28 beslutades att projektet Freshwater Challenge till 2030 kommer att återställa 300 000 km förstörda floder och 350 miljoner hektar förstörda våtmarker för att skydda sötvattensekosystemen.

Mer än 300 dammar, fördämningar och andra barriärer har tagits bort från floder runtom i Europa. Ett fritt flöde förbättrar vattenkvaliteten och stärker den biologiska mångfalden bland både djur och växter.

Alla dessa förbättringar gäller vatten och är viktiga bidrag till Mål 14 – Hav och marina resurser. Det gör oss lite extra glada då det är ett av de globala hållbarhetsmål i Agenda 2030 som vi har valt att arbeta med. Här kan du läsa mer om vårt engagemang.

Vill du läsa fler goda nyheter hittar du dem hos Gapminder.

* Begreppet Blue Monday myntades 2005 av den brittiska resebyrån Sky Travel som hade räknat ut att årets deppigaste dag bör infalla på  en måndag i januari, inte minst beroende på mörkret och kylan i på den norra delen av jordklotet.