Vad kan småföretagare göra för världen?

 

Vi blir allt fler som känner ett starkt behov av att göra skillnad, att bidra till att stärka det goda i världen. Som småföretagare behöver vi ställa oss själv viktiga frågor som… Vart är vi på väg? Vilka är vi? Vem finns vi till för? Och vilket mervärde erbjuder vi?

Kalla det gärna hållbarhet. För vad det handlar om är hur vi – både organisationer och människor –  väljer att ta hand om varandra och den värld vi alla delar.

Många droppar bildar en ocean

Enstaka insatser kan kännas som en droppe i havet. Men vad är ett hav annat än en stor mängd droppar? När vi alla samarbetar blir det oändligt många droppar som tillsammans bildar en ocean. Tillsammans gör vi skillnad.

I hållbart företagande ryms inte bara lösningar på de utmaningar världen står inför utan även en mängd nya affärsmöjligheter. Företag som bidrar till en positiv samhällsutveckling stärker sitt varumärke och blir attraktiva arbetsgivare, leverantörer och samarbetspartner. Och vad det gör för försäljningen är lätt att räkna ut.

Entreprenör i kommunikation och hållbarhet

Jag växte upp i en entreprenörsfamilj och har nu drivit eget i över 30 år. Under hela mitt yrkesliv har jag arbetat med kommunikation. Som copywriter och journalist sätter jag mig snabbt in i affärsidéer, produkter, tjänster och erbjudanden och ser kundernas behov i ett större sammanhang. Samarbetet med en mängd företag i vitt skilda branscher gör att jag ständigt måste byta synvinkel. Det skapar ett bredare perspektiv och ger även många tillfällen till reflektion.

Sedan 2017 har jag fördjupat mig inom hållbarhet ur ett affärsperspektiv och går kontinuerligt utbildningar inom hållbart företagande och cirkulär ekonomi. Dessa kunskaper delar jag med mig av som hållbarhetscoach och i kombination med mina yrkeserfarenheter inom kommunikation guidar jag småföretag i att kickstarta och kommunicera sitt hållbarhetsarbete.

Utbildning inom hållbarhet och kommunikation

Yrkesutbildad copywriter (Berghs School of Communication) och journalist (Poppius journalistskola) med en lång rad vidareutbildningar inom kommunikation och marknadsföring. Utbildad i coachande ledarskap (Coach2Coach Academy) samt går löpande olika kurser och utbildningar inom entreprenörskap, hållbart företagande, affärsutveckling, social hållbarhet, cirkulär ekonomi samt omvärlds- och scenarioanalys hos t ex Coompanion, VATI Academy, Affärskompetens, CirEko Akademi, Futurewise och BG Institute.

 

Maria Lindberg Howard

Maria Lindberg Howard
Hållbarhetscoach / Copywriter / Journalist
0708-85 05 28
maria@beep.se
Linkedin

VISSTE DU ATT…? Tryckarfiskar finns i en mängd varianter i världens tropiska hav. I korallreven i Stilla havet lever Reef Triggerfish (Rhinecanthus rectangulus) som på hawaiianska kallas ”humuhumunukunukuapua’a” vilket kan översättas till ”trigger fish with a snout like a pig”. Ett passande namn för den låter som en gris när den behöver försvara sig. Tryckarfisken är ett exempel på att samtidigt som det är viktigt att våga vara annorlunda och sticka ut från mängden måste man alltid vara tydlig med vem man är.