Curo är en riksförening för cancersjuka med ca 20 000 medlemmar och ungefär lika många generösa bidragsgivare. Man fokuserar på att stödja verksamheter som erbjuder hjälp, rehabilitering och rekreation för barn och vuxna som är drabbade av olika former av cancer. Varje år skickas information ut till bidragsgivarna om hur insamlade medel har använts. Tillsammans med Funktionell Form har vi i uppdrag att producera föreningens medlemstidning och almanacka.
Kort utdrag ur texten ur CuroBladet #1 från 2018:
Sjukhusclownen ser det friska
På sjukhus har clowner en mycket viktig uppgift. Där ställer de till med roliga bus som lockar de yngsta patienterna till skratt och försöker hitta glädjen, även i svåra stunder.
Som artister är sjukhusclownerna verkliga proffs. Jämfört med cirkusclowner är de mer inkännande och anpassar sig alltid efter barnens sjukdomstillstånd och humör. Ofta har de en clown- eller skådespelarutbildning och många har även erfarenhet av sjukvård på något sätt.
De allra flesta sjukhusclowner är frilansare som besöker olika sjukhus utifrån patienternas önskemål och barnavdelningarnas behov. De kan även göra hembesök eller följa med i ambulansen. Sjukhusclowner har en speciell arbetssituation och det krävs ett nära samarbete med sjukhusen för att optimera deras besök. Sedan många år stödjer Curo olika clownverksamheter.
Föreningens almanacka pryds av teckningar och målningar av barn som har deltagit i Målarverkstan, en verksamhet på Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Här presenteras även några av de grupper sjukhusclowner som besöker sjukhus på en rad orter runtom i landet.
Korta utdrag ur intervjuer med sjukhusclowner från Curos almanacka 2022:
CLOWNCLUBBEN är ett gäng sjukhusclowner som varje vecka dyker upp på olika sjukhus i Sörmland. Med restriktionerna begränsades plötsligt möjligheten att besöka sjukhusen och det kändes förstås jättetråkigt och jättekonstigt. Men efter att ha varit ledsna en stund började clownerna att klura på en massa roliga och coronasäkra clownidéer. Kunde man hyra en stor hiss och vinka utanför fönstren? Kunde man skicka presenter med luftballong? Eller kanske blåsa en jättestor såpbubbla som skyddade mot allt superdumt virus? Att behöva hålla distans till varandra på flera meter är inget kul när man vill träffas, leka och busa. Med en speciell clowntelefon kan barnen få en personlig hälsning via telefon eller videosamtal, höra en saga eller en sång och kanske träna trolleritricks eller se en clownig film.
KULTURSJUKHUSET är en clowngrupp som besöker sjukhus i Stockholm, Jönköping, Eksjö och Värnamo. Ibland har det varit möjligt för dem att få träffa barnen på de olika avdelningarna. Men ibland har clownerna bara fått skicka filmhälsningar eller lämna över ballonger och Knep & Knåp via personalen. För en sjukhusclown är det personliga mötet hela grejen. Men när det inte går av olika anledningar är det nya arbetssättet att utöver kort och ballonger lämna över en digital hälsning en suverän lösning. En lekterapeut som vid ett tillfälle var närvarande när ett barn tittade på sin film kunde intyga hur barnet var helt upptaget av vad som sades och nickade och hummade. Det hade känts som att clownerna befunnit sig där i rummet.
Här kan du ladda ner tidningarna som PDF