HSB arbetar med bosparande, byggande och förvaltning och är Sveriges största medlemsägda kooperativa organisation med mer än en halv miljon medlemmar. Att flytta hemifrån är det första stora steget ut i vuxenvärlden. Många frågor dyker upp men det är inte alltid så lätt att veta vart man ska vända sig.

Vi fick i uppdrag att ta fram förslag på innehåll, göra intervjuer, samla in information och skriva texter till en skrift (72 sidor) som fick det passande namnet HANDBOK I KONSTEN ATT FLYTTA HEMIFRÅN. Uppdraget utfördes i samarbete med HSB:s marknadsavdelning och deras reklambyrå.  Handboken kom ut första gången 1991 (vänster) och blev snabbt populär. Sedan dess har den uppdaterats ett antal gånger – men flera av de ursprungliga texterna finns fortfarande kvar – och återutgivits i tiotusentals exemplar.

Kort utdrag ur texten:

En dag vill du flytta hemifrån. Säkert har du många gånger tänkt tanken att skaffa dig ett eget hem. För att göra det enklare när det väl blir dags bör du börja med att fundera över några saker: Var vill du bo, hud du vill bo och hur mycket det får kosta. Då kan du lättare välja bland de olika alternativ som finns på bostadsmarknaden. Flytten blir inte en planlös flykt från någonting utan ett genomtänkt steg till någonting. I den här handboken får du veta mer om hur bostadsmarknaden fungerar, vilka bostadsformer som finns och hur du anlitar bostadsförmedlingen och förmedlingsbyråerna. Vi berättar också mer om rättigheter och skyldigheter du har gentemot hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Som hyresgäst eller bostadsrättshavare har du mycket att säga till om. Mer än vad du kanske tror. Här finns både goda råd och varningar. Ta dem till dig. De hjälper dig att hitta den rätta vägen till ditt nya hem. Lycka till!