Houzz är en global community om inredning och renovering där bostadsägare, inredningsfantaster och hem- och renoveringsexperter delar med sig av inspiration, idéer och tips. Vi fick i uppdrag att skriva inredningsartiklar om inredningstips samt göra intervjuer inom design, inredning och renovering. Fler artiklar finns att läsa här.

Utdrag ur en artikel:

Shou Sugi Ban – bränt trä är det nya svarta
Genom att omvandla trä till en lättskött och spännande yta håller den uråldriga tekniken på att bli en global trend.

Människan har sedan urminnes tider haft ett nära förhållande till trä och eld som byggmaterial och som värmekälla. Men eld kan även nyttjas för att bevara trä, vilket är en uråldrig teknik som används över hela världen. Ytan bränns med intensiv värme, och den förkolnade ytan blir efter det brandsäker. Träet behöver heller inte målas eller underhållas.

Själva termen Shou Sugi Ban är däremot omdebatterad, säger chefredaktören på Houzz Japan, Mamiko Nakano, och tillägger att de i Japan säger yakisugi, med tecknen 焼杉. “Efter vad jag förstår så läste någon det kinesiska tecknet lite fel, och så har det uttalet fastnat internationellt – mycket intressant!”

Det var under en resa till Centralamerika som snickaren Jonas Hammarström kom i kontakt med Shou Sugi Ban, och han driver snickeriföretaget Tree.nu tillsammans med designern Lisa Rabén. Att bränna trä har blivit deras specialitet och de säger att intresset för Shou Sugi Ban ökar snabbt.