Tidskriften Företagshistoria ges ut av Centrum för Näringslivshistoria och berättar om företag, produkter, människor och händelser i näringslivet. Till nummer 4, 2016 fick vi i uppdrag att skriva en artikel om bemanningsbranschens historia och den 40 år långa kampen mellan myndigheterna och de privata skrivbyråerna innan det statliga monopolet på arbetsförmedling till slut avskaffades. Ett särskilt roligt uppdrag då vi genom åren har samarbetat med en rad bemanningsbyråer.

Kort utdrag ur texten:

MOTSTÅNDSRÖRELSE. Skrivbyråer har funnits i över 150 år men under lång tid ansågs de bryta mot lagen om privat arbetsförmedling. Den som skulle komma att förändra det synsättet var företagaren Ulla Murman som med sitt okuvliga civilkurage till slut fick det statliga monopolet på fall. Det skulle ta hela 40 år. 

Nu fyller Ulla Murman 90 år och kan se tillbaka på ett långt och rikt arbetsliv. Blicken är vänlig men bestämd. Hon sätter sig tillrätta i vardagsrumsfåtöljen och visar med ena handen hur tjänstemännen på Arbetsmarknadsstyrelsen hytte finger och pratade till henne  i en nedlåtande ton.

– Män talade så med kvinnor på den tiden.

Ulla började arbeta tidigt men trivdes aldrig som anställd och redan som tonåring hade hon funderingar på att starta eget. När hon 1953 öppnade sin skrivbyrå kunde hon aldrig ana att hennes företagande skulle innebära 40 år av lagtrots eller att hon lagt grunden till en ny bransch.

Artikel Bemmaningsbranschen uppslag 2 Artikel Bemanningsbranschen Uppslag 3