Att snacka slang anses ibland ofint eller rentav obildat. Men många slangord har faktiskt hängt med i svenskan under flera århundraden. Så när du slår dig i slang med någon gör du en kulturhistorisk insats. Det kan ju vara bra att känna till nästa gång någon rynkar på ögonbrynen inför ditt ordval. Det här är bara några exempel på populära slangord.

Brillor
En benämning på glasögon som har använts sedan mitten av 1600-talet. Det kommer av barelle (italienska) och beryllus (latin). Smaragd och akvamarin samt andra gröna och blå ädelstenar kallas ibland ”beryll”. Förr användes mineralen även för att tillverka glasögon.

Fika
Ett slangord som härstammar från skinnarmålet där man kastade om stavelser så att kaffe som på Malungsdialekt uttalades ”kaffä” istället blev fika. I Stockholm var det sotarna som i början av 1900-talet tog upp ordet i sitt eget språk – knoparmoj. Sjömännen nere i hamnen var inte sena att haka på. Och idag säger vi alla fika!

Flukta
Att något som fluktar ligger i en rak linje, det vet varje byggare. Men att använda ordet för att ”syna” något som vi stockholmare gör kommer av tyskans af-fluchten där betydelsen är ”att kontrollera att något ligger i rak linje”. Fast det är ju sällan raka linjer vi fluktar efter.

Jota
Sedan 1600-talet har ordet använts i betydelsen ”inte ett dugg”. Det är den minsta bokstaven i det grekiska alfabetet och motsvaras av vårt ”j”.

Jycke
En jycke är inte vilken hund som helst. Under 1800-talet användes även ordet om någon man tyckte var en ”lustig typ”. Det kommer från romani och härstammar i sin tur från jakuta som är sanskrit för ”hund”.

Lax
En lax är en tusenlapp. Troligen kommer ordet från hindi där ordet lakh betyder ”etthundratusen”. På fornidiska står lakschana för ”lyckonummer”. Så ”tusen laxar i en laxask” skulle väl egentligen kunna betyda ”en miljon i plånboken”, eller?

Mes
När ordet används i betydelsen ”fegis” kan det spåras till det flamländska ordet miezel som betyder ”mager, obetydlig”. Sedan mitten av 1700-talet har det använts i Sverige.

Muck
Ordet är romani och betyder ”fri”. Det användes från början av fängelsekunder men har senare flyttas över till militärtjänstgöringen. Så glöm den där förklaringen ”militär utryckning civil klädsel”.

Olle
Namnet på den tjocka ylletröjan kan ha två ursprung. Kanske var det från början en vedhuggartröja som fått sitt namn efter påståendet att ”alla vedhuggare i Stockholm heter Olsson”. Men mer troligt är att den har uppkallats efter en major Ohlsson som föreslog att dylika tröjor skulle användas av den svenska armén.

Polare
Ordet har sitt ursprung i bhrata som på sanskrit betyder “broder”. På latin har det blivit frater och på engelska brother. På romani är pral en “kamrat” vilket senare har fått samma betydelse i engelskans “pal”. Ordet pral har använts i svenskan i olika former sedan 1600-talet och polare dök upp på 1800-talet.

Vill du ha fler ordförklaringar rekommenderas ”Ord med historia” av Gösta Bergman och ”Från adamsäpple till zenit” av Anthony Swerling.