0708 85 05 28 maria (at) beep.se

Liver bird är Liverpools symbol

Liverpool omnämns första gången 1190 och fick stadsrättigheter 1207. Namnet kommer troligen av “liuer” (lerig) eller “liif” (flod) och och kan närmast översättas till “platsen vid träsket”. Som hamnstad har Liverpool alltid haft täta kontakter med omvärlden.  Efter triangelhandeln med Amerika och Afrika bosatte sig fria slavar i staden som idag har den äldsta svarta befolkningsgruppen i England. Här finns även Europas äldsta Chinatown.

Lobscouse på svenska

Lobscouse på svenska

We are not English. We are Scouse.

Denna internationella smältdegel har lett fram till den lokala dialekten “Scouse” som skiljer sig markant från andra dialekter i närområdet. Engelska, walesiska och irländska ord har blandats med uttryck från en mängd olika språk. Invånarna kallas inte bara “Liverpudlians” utan även “Scousers”.  Den benämningen härrör också från Liverpools bakgrund som hamnstad. En vanlig maträtt bland sjömän förr var “lobscouse” som förekommer i olika varianter i Skandinavien och norra Europa. Här hemma kallar vi den “lapskojs” och ingredienserna består av potatismos, rimmad oxbringa eller salta biten, smör, vitpeppar, kryddpeppar och lagerblad. Den engelska varianten “scouse” liknar mer en köttgryta.

Scousers

Scousers

Merseybeat ledde den brittiska invasionen.

Mot slutet av 1950-talet utvecklades den musikstil som har blivit Liverpools viktigaste export. “Merseybeat” är en blandning av brittisk skiffle och amerikansk rock ‘n’ roll med gitarrer och stämsång som skapade ett unikt sound. Med Beatles nyskapande musik spreds även deras Scouse-dialekt över världen. Under intervjuer med såväl brittiska som utländska reportrar blev Paul McCartneys, John Lennons, George Harrisons och Ringo Starrs typiska Liverpooldialekt en viktig del av deras mediaprofil som till stor del bidrog till deras image. Och det gällde givetvis även frisyrerna och humorn.

Liverpool behåller sin ställning som en av världens mest framträdande musikscener. Sugen på mer musik? Kolla in de här banden.