Den här sommaren lär gå till historien som en av de varmaste på länge. Flera av oss har nog bott i våra badkläder en stor del av tiden. Men hur gick det att komma i dem? Tillhör du dem som levde på sallad till lunch eller körde lite extra med hantlarna i våras?

Ett bra sätt att få ordning på sin bantning kan vara att bojkotta matvaror med mycket fett och socker. Men då måste man komma ihåg att även den minsta lilla sandwich kan innehålla sådant som sätter sig kring midjan. Strunt samma förresten, för en och annan valk går ju alltid att dölja under en skön cardigan, gärna med raglanärm. Se där några engelska lånord som alla har en rent personlig historia.

Den som av olika anledningar vill gå ner i vikt har säkert provat på att banta. Det gjorde även den brittiske möbelsnickaren William Banting (1797-1878) som genom att hålla sig till en diet på magert kött, ost, ägg, bröd samt frukt och grönsaker lyckades lyckades bli av med sin fetma. Hur det gick till skrev han om i boken ”The Banting Cure” som kom ut 1864. Det märkligaste är att ordet finns i svenskan men inte i engelskan.

Vad man bör äta är ju bara halva sanningen. Bantning handlar ju lika mycket om vad man måste hålla sig ifrån. Och då gäller det att vara lika ståndaktig som de irländska arrendatorerna i Land League som tillsammans gick emot kapten Charles Cunningham Boycott (1832-1897). När han vägrade att sänka arrendeavgifterna vägrade man helt enkelt att arbeta för honom och denna form av ekonomisk och social utfrysning namngavs efter honom.

Visst kan det vara okej att äta en sandwich eller två om man håller sig till fiberrikt bröd och magert pålägg. Men det tänkte förmodligen inte John Montague, den fjärden earlen av Sandwich (1718-1792) alls på för han var helt uppslukad av sitt kortspelande. Vid ett tillfälle tillbringade han mer än ett dygn vid spelbordet och bad då en tjänare att lägga en skiva kött mellan två brödskivor så att han kunde äta den med en hand medan han fortsatte att spela med den andra. Den dubbla smörgåsen var född!

James Thomas Brudenell, den sjunde earlen av Cardigan (1797-1868) var generalmajor under Krimkriget när han ledde ”de tappra 600” i slaget vid Balaklava i Urkraina 1854 där det lätta kavalleriet led svåra förluster. Själv bodde earlen gärna ombord på sin lustyacht där han skyddade sig mot kylan med en kraglös yllekofta som sedan dess kallas cardigan. De uniformsrock som de stackars soldaterna bar hade en särskild kilformad skärning som är döpt efter generalen Lord Raglan (1788-1855) som även han deltog i det ödesdigra slaget.