Frukostmöten, seminarier och föreläsningar… I kalendern duggar det tätt av event och det är omöjligt att kunna tacka ja till allt vi får inbjudan till. Och även under de evenemang där vi deltar är det inte lätt att hinna med alla delar av programmet. Ofta önskar vi nog att vi hade kunnat få en sammanfattning av de viktigaste punkterna under en föreläsning eller kunnat få ta del av de bästa erbjudandena.

Bjud deltagarna på ett referat!  Det är ett smidigt sätt att sammanfatta ett evenemang i en kort, sammanhållen text som i efterhand kan läggas ut på företagets webbplats eller skickas ut som ett nyhetsbrev, både till deltagarna och till de som inte hade möjlighet att komma. En generös gest som kommer att bli mycket uppskattad.

 Vi fick i uppdrag att skriva ett referat från Frilansdagen den 7 maj, 2015 som arrangeras av Poppius Journalistskola och PP Pension. Det lades sedan ut på skolans webbplats. Här kan du läsa ett utdrag:

Digitalt och crowdfunding på Frilansdagen

– En del av frilansjournalisterna går mot en gyllene tidsålder, konstaterade Martin Schibbye i en debatt under Frilansdagen, arrangerad av Poppius Journalistskola och PP Pension.

Det har länge talats om en tidningskris och de senaste åren har tusentals journalistjobb försvunnit. Samtidigt förändras arbetsvillkoren även för frilansande journalister och temat för eftermiddagens paneldebatt var ”Frilansarnas nya marknad”.

– Frilansarna är hantverkarna som skapar god journalistik, konstaterade frilansjournalisten Martin Schibbye.

I dagens karga medielandskap ser han en gyllene tidsålder för de frilansjournalister som framöver kommer att börja jobba direkt för läsarna istället för de stora mediehusen.

Själv har Martin Schibbye nyligen fått se sin satsning på medborgar-finansierad utrikesjournalistik uppnå målet med att samla in en miljon kronor genom crowdfunding. Syftet med Blank Spot Project är att skapa en digital plattform som bevakar omvärldens ”vita fläckar” med nyheter, grävprojekt och berättande reportage i nära samarbete med läsarna.

– Digital spetskompetens är det som kommer att efterfrågas alltmer. Journalister måste interagera mer med läsarna, fånga upp deras reaktioner och kommentarer och kunna agera som samtalsledare.

Även flera av Frilansdagens seminarier handlade om den nya digitala medievärlden, både om hur den påverkar vårt arbete som journalister och hur vi ska använda digitala medier för att marknadsföra oss själva.

– På Facebook måste man tänka utifrån och in, tipsade Ulrika Ek som är konsult i sociala medier. Uppdatera regelbundet med intressant innehåll, var generös med dina kunskaper och bjud på inspiration och underhållning i dina inlägg.

Minst lika viktigt är det att bygga relationer i sina nätverk och här delade Camilla Björkman med sig av ett flertal goda råd. Idag är hon chefredaktör för tidningen Driva Eget men hon började sin karriär som frilansjournalist.

– Visst är konkurrensen tuff på marknaden, men inte inom alla områden, menade Camilla Björkman. Som frilansande journalist måste man söka upp behoven och sedan nischa sig.

Vill du också ha hjälp med ett referat från ditt evenemang, hör av dig till maria (at) beep.se